Suomen Ladun Kaikille avoin ulkoilu -hankkeen kehittäryhmän matkassa

Yhdenvertaisten ulkoilutapahtumien ja luontoliikunnan edistämistyö sai jatkoa Suomen Ladun ja Suomen Paralympiakomitean Kaikille avoin ulkoilu -hankkeen muodossa. Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittama hanke on jatkoa viimevuotiselle Yhteiset polut -hankkeelle. Kaikille avoin ulkoilu -hanke kehittää yhdenvertaista ulkoilua perheille lisäämällä toiminnan toteuttajien osaamista tapahtumien järjestämisessä. Kehittäjäryhmän toiminnalla osallistetaan jäsenyhdistyksiä heidän tarpeensa huomioiden, jotta yhdenvertaisen ulkoilun kehittäminen olisi käytännön läheistä.  Hankkeessa ovat mukana Miika Honkanen Suomen Ladusta ja Niko Halminen Paralympiakomiteasta. 

 

 

Metsämörriohjaajat ry:llä oli ilo päästä mukaan hankkeen kehittäjäryhmään ja  yhdistyksen edustajina ryhmässä olivat Katja Salmela-Nieminen ja Saija Eronen. Vaikkakin aluksi ilmassa olikin pientä epävarmuutta, että mihin tässä oikein lähdettiinkään mukaan niin alkuhämmenyksen jälkeen Katja ja Saija kokivat todellakin olevansa oikeassa paikassa. Ja kovasti alettiin miettimään, miten saataisiin Metsämörrin suuntamysteeristä vielä esteettömämpi versio. 

 

Kehittäjäryhmä aloitti toimintansa maaliskuun puolivälissä ensimmäisellä etätapaamisella. Mukana ryhmässä ovat Metsämörriohjaajat ry, Pieksän Latu, Raahenseudun Latu ja Vantaan Latu ja Polku. Tapaaminen oli inspiroiva ja ajatuksia herättävä, vaikka vasta tutustuttiinkin toisiimme, toiveisiin hankkeen suuntan ja yhdenvertaisiin hankkeisiin.

 

Kahdella seuraavalla etätapaamisella saimme tietoa esteettömyydestä ja saavutettavuudesta soveltavassa ulkoilussa ja käytännön soveltamisesta ja viestinnästä ulkoilutapahtumissa. Nämäkin tapaamiset olivat ajatuksia herättäviä ja pikkuhiljaa Katja ja Saija alkoivat katsomaan ympärilleen sillä silmällä, että mitenköhän tästäkin saataisiin kaikille sopiva.  

 

Elokuun alussa pääsimme vihdoinkin tapaamaan koko porukalla Suomen Ladun toimistolla Helsingissä. Tästä päivästä taisi Katjalle ja Saijalle jäädä päällimmäisenä mieleen se, kun pääsimme itse kokeilemaan liikkumisen apuvälineitä ja huomaamaan, mitä ne vaativat , mutta myös mahdollistavat. Myös Miikan kanssa kokeilimme sovellettuja leikkejä ja niiden kautta heräsivät ajatukset, että “Eihän tää nyt niin vaikeaa olekaan kunhan uskaltaa kokeilla”.  

 

                                                                     

 

Kehittäjäryhmässä mukana olevan yhdistyksen kuului järjestää vuoden aikana yksi kaikille avoin tapahtuma, joka nytkähtikin vauhdilla alkuun, kun livetapaamisessa verkostoiduimme RaahenSeudun Ladun jäsenen kanssa. Kaikilla meillä kolmella oli vielä aikaa varsinaisen tapaamisen jälkeen ja saimmekin tehtyä hyvät suunnitelmat ja ehdotukset sekä Raahenseudun Ladun että Metsämörriohjaajat ry:n hallituksille esitettäväksi. Hyväksyntä tuli suunnitelmille ja näin sai alkunsa Kaikile avoimen Metsämörrita -tapahtuman suunnittelu ja valmistelu Raaheen 14.10.

 

Puheenjohtaja Katja oli innoissaan tulevasta paikallisen latuyhdistyksen ja valtakunnallisen yhdistyksen välisestä yhteistyöstä, mutta hieman pelotti myös kuinka kaikki tulee sujumaan alusta loppuun. Pitkistä välimatkoista huolimatta suunnittelumme onnistui mainiosti etätapaamisten ja sähköpostiviestien merkeissä. Katja ja Saija pohtivat todella aidosti, miten voisimme yhdistyksenä nyt ja jatkossakin järjestää kaikille avoimia tapahtumia. Tämä vei aikaa, mutta antoi meille hurjasti eväitä tulevaisuutta varten esteettömien ja kaikille avoimien ulkoilutapahtumien järjestämiseen. Suurin ponnistus oli Katjalla ja Saijalla esteettömyyskuvauksen tekeminen, jonka tekemisestä kummallakaan ei ollut aiempaa kokemusta. Miikaa konsultoimalla ja Raahenseudun Ladusta saatu kuvamateriaali auttoi meitä tässä. 

 

 

Vihdoin koitti tapahtuma viikonloppu ja suunnistimme kohti Raahea eri puolilta Suomea. Perjantaina saimme lisätietoa paikasta Katjan tutustuessa siihen Raahenseudun Ladun puheenjohtajan ja sihteerin opastuksella. Lauantaina koottiin tapahtuman toimintapisteet 7 naisen voimin ja raahelaisten vapaaehtoisten hoitaessa nuotiohommat ja parkkeerausasiat. Tapahtuma oli onnistunut ja kävijät viihtyivät pitkään toimintapisteiden äärellä. Palaute oli positiivista ja koimme onnistuneemme tässä tapahtumassa. Tässä hieman kuvamaistiaisia tapahtumasta: aistijuttuja, heittoseiniä, tasapainoilua, infoa ja ensiapua, esteetön metsämörrinpolku, evästelyä nuotiolla, metsämörrin suuntamysteeriä, satupaikalta, etsi ja löydä tehtävästä ja satuhierontapaikasta.

 

                                                   

 

                                                   

 

                                                  

 

Mitä me sitten saimme Kaikille avoin ulkoilu -hankkeen kehittäjäryhmään osallistumisesta? Se antoi meille lisää tietoa esteettömästä ja soveltavasta ulkoilusta. Se innosti kehittämään toimintaa kaikille sopivaksi ja pohtimaan voisivatko tulevat tapahtumamme ollakin kaikille avoimia tapahtumia. Valmistautuessamme tähän tapahtumaan teimme samalla valmisteluja tulevaisuuden tapahtumia ajatellen.  Ainakin Katjan ja Saijan ajattelu, niin vapaa-ajalla kuin työssäkin,  kääntyi vahvasti edellä mainittuun suuntaan, ja varmasti jatkossa monen muunkin kun saamme vietyä kehittäjäryhmästä saatua tietoa ja kokemusta eteenpäin jäsenillemme. Erityisesti mieleemme jäi Miikan kommentti haastavien tilanteiden edessä, että koko vuorta ei tarvitse ylittää kerralla. Jos mennään vähänkin eteenpäin niin se on hyvä. Ja tämä sama pätee esteettömyyteenkin liittyviin asioihin. 

 

Osallistumien kehittäjäryhmään mahdollisti meille myös mahdollisuuden kokeilla yhteistyötä paikallisen ja valtakunnallisen yhdistyksen kesken hieman suuremmassa mittakaavassa kuin aiemmin. Puheenjohtajan näkökulmasta onnistuimme tässä ja jäipä meille käteen myös valmis konsepti tulevaisuutta varten. Yhteistyössä on voimaa, varsinkin näinä aikoina, kun monessa yhdistyksessä vapaaehtoisten määrä vähenee. Ja olihan tämä sellainen tapahtuma, joka ylitti uutiskynnyksenkin ja pääsimme paikalliseen Raahelainen verkkolehteen. Pääset lukemaan lehtijutun tästä ja juttu löytyy sivulta 6.

 

tapahtuman vapaaehtoiset

 

Terveisin Katja ja Saija

 

Lisätietoja Kaikille avoin ulkoilu -hankkeesta: Miika Honkanen, Suomen Latu ja Kaikille avoin ulkoilu -hanke

Tämän tapahtuman esteettömyyskuvauksen löydät tästä.