Vinkkejä

Tälle sivulle kerätään kaikenlaisia vinkkejä mitä metsämörritoiminnassa voi käyttää.

Mikäli sinulla on vinkki jaettavaksi meille muille voit lähettää sen osoitteeseen titiliisa@gmail.com

Tutkijahippa ( lajitunnistaminen )

Välineet: kortit/esineet

Leikissä on tutkija ( voi olla useampia riippuen ryhmän koosta ), hippa ( voi olla useampiakin riippuen ryhmän koosta ) ja leikkijät.

Jokaisella leikkijällä on yksi kortti/esine kädessä. Kun hippa saa leikkijän kiinni, hän menee tutkijan luo ja kysyy mikä hänen kädessään oleva kortti/esine on?  Mikäli tutkija tietää oikean vastauksen kysymykseen, leikkijä antaa kortin /esineen tutkijalle, ja roolit vaihtuvat. Jos tutkija ei tiedä oikeaa vastausta, hän jatkaa tutkijana ja leikkijä pakenee edelleen hippaa. Tutkijan vieressä voi olla aikuinen tunnistamisen tukena.

Kortissa voi olla kuva esim. eläimestä, kasvista, numerosta, kirjaimesta, marjasta jne. Esine voi olla esim. lapsen metsästä keräämä kivi, käpy, oksa, lehti jne.

Metsäformulat

Välineet: pilli

Tehdään yhdessä ryhmän kanssa formularata, sovitaan radan varrelle varikko renkaiden vaihtoon ja tankkauspisteet. Varikolla renkaiden vaihto tapahtuu formulan mennessä selin maahan jalat ja kädet taivasta kohden. Varikkohenkilökuntana voi olla joko lapset tai aikuiset riippuen ryhmästä. Tankkaus tapahtuu menemällä esim. sovittujen puiden luo.

Aikuinen tai lapsi voi toimia turva-autona/hinausautona, joka kuljettaa formulan varikolle korjaukseen. Leikkijät kiertävät formularataa myötäpäivään. Yksi pillin vihellys tarkoittaa, että formulan on mentävä varikolle renkaiden vaihtoon, kaksi vihellystä -tankkaukseen.

Hiirenhäntähippa

Välineet: naru vähintään 2 m

Hiirellä on naru kädessä häntänä ja hän juoksee kissoja pakoon. Hiirelle annetaan etumatkaa pakenemiseen laskemalla esim. kymmeneen.  Mikäli joku kissoista onnistuu tallaamaan hännän päälle, hiiri tulee syödyksi ja roolit vaihtuvat.

Kiipeily/laskeutuminen

Välineet: paksu köysi n. 10-20 m

Sido köysi huolellisesti mäen päällä olevaan puuhun. Vie köyden toinen pää mäen juurelle. Ohjaa lapsia nousemaan oikeaopppisesti mäki ylös köyttä apuna käyttäen: köysi kulkee jalkojen välissä ja kädet vuorottelevat köyttä eteenpäin. Onnistuneen ylösnousemisen jälkeen voi harjoitella alastuloa samalla tekniikalla.

Maalausta luonnonmateriaaleilla

Kerää luonnosta luonnonsiveltimiä  esim. talventörröttäjiä, käpyjä tai muuta luonnonmateriaalia, joilla voit maalata paperille.

Värinä voit käyttää pullovärejä, jota voi hieman vaimentaa vedellä.

Työn voi tehdä isolle tai pienelle paperille. Työn voi tehdä sisällä tai ulkona.