Suomen Ladun Kaikille avoin ulkoilu -hankkeen kehittäryhmän matkassa

Yhdenvertaisten ulkoilutapahtumien ja luontoliikunnan edistämistyö sai jatkoa Suomen Ladun ja Suomen Paralympiakomitean Kaikille avoin ulkoilu -hankkeen muodossa. Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittama hanke on jatkoa viimevuotiselle Yhteiset polut -hankkeelle. Kaikille avoin ulkoilu -hanke kehittää yhdenvertaista ulkoilua perheille lisäämällä toiminnan toteuttajien osaamista tapahtumien järjestämisessä. Kehittäjäryhmän toiminnalla osallistetaan jäsenyhdistyksiä heidän tarpeensa huomioiden, jotta yhdenvertaisen ulkoilun kehittäminen olisi käytännön läheistä.  Hankkeessa ovat mukana Miika Honkanen Suomen Ladusta ja Niko Halminen Paralympiakomiteasta.

 

 

Metsämörriohjaajat ry:llä oli ilo päästä mukaan hankkeen kehittäjäryhmään ja  yhdistyksen edustajina ryhmässä olivat Katja Salmela-Nieminen ja Saija Eronen. Vaikkakin aluksi ilmassa olikin pientä epävarmuutta, että mihin tässä oikein lähdettiinkään mukaan niin alkuhämmenyksen jälkeen Katja ja Saija kokivat todellakin olevansa oikeassa paikassa. Ja kovasti alettiin miettimään, miten saataisiin Metsämörrin suuntamysteeristä vielä esteettömämpi versio.

 

Kehittäjäryhmä aloitti toimintansa maaliskuun puolivälissä ensimmäisellä etätapaamisella. Mukana ryhmässä ovat Metsämörriohjaajat ry, Pieksän Latu, Raahenseudun Latu ja Vantaan Latu ja Polku. Tapaaminen oli inspiroiva ja ajatuksia herättävä, vaikka vasta tutustuttiinkin toisiimme, toiveisiin hankkeen suuntan ja yhdenvertaisiin hankkeisiin.

 

Kahdella seuraavalla etätapaamisella saimme tietoa esteettömyydestä ja saavutettavuudesta soveltavassa ulkoilussa ja käytännön soveltamisesta ja viestinnästä ulkoilutapahtumissa. Nämäkin tapaamiset olivat ajatuksia herättäviä ja pikkuhiljaa Katja ja Saija alkoivat katsomaan ympärilleen sillä silmällä, että mitenköhän tästäkin saataisiin kaikille sopiva.

 

Elokuun alussa pääsimme vihdoinkin tapaamaan koko porukalla Suomen Ladun toimistolla Helsingissä. Tästä päivästä taisi Katjalle ja Saijalle jäädä päällimmäisenä mieleen se, kun pääsimme itse kokeilemaan liikkumisen apuvälineitä ja huomaamaan, mitä ne vaativat , mutta myös mahdollistavat. Myös Miikan kanssa kokeilimme sovellettuja leikkejä ja niiden kautta heräsivät ajatukset, että “Eihän tää nyt niin vaikeaa olekaan kunhan uskaltaa kokeilla”.

 

                                                                     

 

Kehittäjäryhmässä mukana olevan yhdistyksen kuului järjestää vuoden aikana yksi kaikille avoin tapahtuma, joka nytkähtikin vauhdilla alkuun, kun livetapaamisessa verkostoiduimme RaahenSeudun Ladun jäsenen kanssa. Kaikilla meillä kolmella oli vielä aikaa varsinaisen tapaamisen jälkeen ja saimmekin tehtyä hyvät suunnitelmat ja ehdotukset sekä Raahenseudun Ladun että Metsämörriohjaajat ry:n hallituksille esitettäväksi. Hyväksyntä tuli suunnitelmille ja näin sai alkunsa Kaikile avoimen Metsämörrita -tapahtuman suunnittelu ja valmistelu Raaheen 14.10.

 

Puheenjohtaja Katja oli innoissaan tulevasta paikallisen latuyhdistyksen ja valtakunnallisen yhdistyksen välisestä yhteistyöstä, mutta hieman pelotti myös kuinka kaikki tulee sujumaan alusta loppuun. Pitkistä välimatkoista huolimatta suunnittelumme onnistui mainiosti etätapaamisten ja sähköpostiviestien merkeissä. Katja ja Saija pohtivat todella aidosti, miten voisimme yhdistyksenä nyt ja jatkossakin järjestää kaikille avoimia tapahtumia. Tämä vei aikaa, mutta antoi meille hurjasti eväitä tulevaisuutta varten esteettömien ja kaikille avoimien ulkoilutapahtumien järjestämiseen. Suurin ponnistus oli Katjalla ja Saijalla esteettömyyskuvauksen tekeminen, jonka tekemisestä kummallakaan ei ollut aiempaa kokemusta. Miikaa konsultoimalla ja Raahenseudun Ladusta saatu kuvamateriaali auttoi meitä tässä.